fbpx

7 tips om gezond, gelukkig en harmonieus te blijven gedurende de Corona Crisis.

 

Het gaat er steeds meer op lijken dat we de komende weken thuis zullen doorbrengen.

2 weken thuis? of meer?
Geen uitjes, geen bioscoop, niet uit eten, niet naar je werk, niet naar de sportschool? Kinderen thuis? Home-schooling???

Gaat dat goed? Zo dicht op elkaars lip? Of helemaal alleen?

Of moet je straks een scheiding aanvragen omdat jullie in alle stress elkaar in de haren zijn gevlogen?
Kun je je kinderen straks achter het behang plakken, of erger nog, ben je ziek geworden?

Hoe voorkom je dat deze epidemie je gezondheid, je geluk en de harmonie in je relatie met jezelf en/of je partner kapot maakt? 

Doe je voordeel met deze 7 tips en ben zo beter bestand tegen een eventuele infectie. Want ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

 • Zuurstof:  Een virus gedijt goed bij een gebrek aan zuurstof. Vrije radicalen, de afbraakproducten van ontstekingsreacties in je lichaam, kosten ook nog eens extra zuurstof en energie door de schade die ze aanrichten in je cellen. Het is dus van belang dat je lichaam kan beschikken over:
  1) Voldoende zuurstof: Ademhalingsoefeningen, diep zuchten, de frisse ochtendlucht opsnuiven voor het open raam, op je balkon of in de tuin zijn allemaal manieren om je longen te ondersteunen om fit te blijven en zo een besmetting goed te lijf te kunnen.
  Zorg dat je je huis elke ochtend even ‘lucht’ waardoor frisse lucht eventuele virussen kan verdrijven. 
  2) Voldoende energie: gezonde cellen waarin de energie productie op pijl is. Voeding speelt hierin een belangrijke rol, en vooral micronutrienten zoals vitaminen en mineralen zijn van belang. Maar denk ook aan voldoende slaap!
  3) Anti-oxidanten: Bescherm je lichaam tegen de schadelijke effecten van de (gezonde) immuunreactie van je lichaam op een virus door het gebruik van hoogwaardige anti-oxidanten en fytonutriënten die je cellen ondersteunen bij het beschermen, herstellen en vernieuwen van cellen. Extra Vitamine D, Vitamine C en een hoogwaardig mineralen en anti-oxidanten complex is in deze tijd geen overbodige luxe! Kies daarin voor een product van hoge kwaliteit op basis van natuurlijke grondstoffen die een bewezen hoge beschikbaarheid en opname in het lichaam kent. Een product waar ik mee werk in mijn praktijk, dat aan deze voorwaarden voldoet,  en dat ik van harte aanbeveel zijn de Cellsentials en  het HealthPack van Usana

   

 • Beweging: Veel van de oefeningen uit de sportschool kun je prima thuis doen. Rekken, strekken,  (yoga )oefeningen die aandacht besteden aan borstspieren, armspieren en circulatie van adem en bloed helpen wederom om de longen te versterken en de energie aanmaak in het lichaam een boost te geven. Online zijn meerdere gratis video’s te vinden die je verder kunnen helpen.
  Maak elke dag een paar keer tijd om met name je ademhalingsspieren te trainen, ga buiten of op het balkon staan zodat je ook nog extra frisse lucht binnenkrijgt.

 

 • Voeding: Voorkom dat je teveel gaat snoepen (zoet) of snaaien (zout); zie deze cravings als een aanwijzing dat je te weinig bewogen hebt of oppervlakkig bent gaan ademen door teveel stilzitten.
  ‘Fast food’ – bewerkt voedsel – geraffineerde suikers en witmeel leiden sneller tot onnodig veel ‘slijmvorming’ in de darmen en longen én kosten het lichaam meer energie dan ze opleveren.
  Eet zo veel mogelijk verse (groene) groenten en fruit. Maak smoothies en verse sappen om je lichaam te helpen te ontgiften, zo kun je deze verplichte ‘thuiskuur’ veranderen in een periode van detox, opbouw en reflectie.

 

 • Digi-hygiene: Naast handen wassen, grote mensenmassa’s mijden en thuiswerken is een goede hygiëne als het gaat om je online activiteiten ook van groot belang. Stel jezelf de vraag:
  Waar besteed ik aandacht aan?
  Hoeveel tijd zit ik achter een beeldscherm?
  Welke berichten deel ik en lees ik?

  Hoe motiveert ik mijn omgeving om positief, liefdevol en veerkrachtig te blijven in deze situatie?

  Neem bewust afstand van je telefoon en laptop, maak tijd voor een ouderwetse spelletjes avond met je kinderen, een monopoly marathon of dat boek dat je al zo lang wilde lezen.
  Ga met elkaar in gesprek, vooral ook als je al kinderen hebt. Hoe is de situatie voor hun?
  Natuurlijk willen mijn zoons tot het hoogste FiFa level komen in de komende weken, maar ik zie ook dat samen een taart bakken, lekker koken en verse sapjes maken een moment van verbinding worden waarin we ongedwongen met elkaar praten over hoe he t voor hun is dat zij nu (waarschijnlijk) thuis moeten blijven, niet naar de sportclub kunnen etc.

 

 • Stressreductie: Laat je niet gek maken samen, maar gebruik deze periode om elkaar beter te leren begrijpen.
  Praat over wat deze situatie met je doet en in je losmaakt. Deel gevoelens van stress, angst of frustratie, zonder dat je elkaar hierover in de rede valt of van ongevraagd advies voorziet.
  Iedereen reageert anders op stress, en zeker deze situatie zal in ieder van ons oude stress patronen oproepen die te maken hebben met oerinstincten op het gebied van survival. (zie ook het hamster-gedrag in supermarkten!)
  Door je persoonlijke stress reactie te gaan zien en begrijpen, leer je heel veel over deze patronen en hoe die dagelijks je leven beïnvloeden, vaak zonder dat je dit door hebt gehad.
  Dit keer heb je de tijd om er bij stil te staan, te zien wat er gebeurt en hier bewust veerkrachtig mee om te gaan.
  Zo maak je de shift van Angst naar Liefde, van paniek naar moed, van ‘isolatie’ naar verbinding.
  Door er samen met je partner, kinderen en familie of vrienden over te praten onstaat er meer begrip voor elkaar en reguleer je deze stress waardoor je weer helder kunt denken en verantwoorde beslissingen weloverwogen kunt nemen. Ontvang een aantal eenvoudige stress reductie oefeningen door je onder aan deze blog aan te melden voor ‘Heb Preventief Meer Lief’, 7 lessen in positieve gezondheid.

  Energy flows where attention goes

   

 • Positieve Mindset: Betrap je jezelf op ‘sensatielust’, eindeloos NOS berichten kijken over de situatie, en hier veelvuldig over communiceren met vrienden online?
  “Energy flows where attention goes” wil zoveel zeggen als: Daar waar je aandacht naartoe gaat, gaat ook je energie naartoe.
  Ben je continu bezig met het nieuws, de ‘ziekte’, het ‘drama’, dan is dat waar je energie naartoe gaat. Dit vergroot de kans dat je ziek wordt, of neerslachtig van het thuiszitten.
  Draai het eens om:
  Welke positieve dingen kunnen er voortkomen uit deze situatie?
  Bedenk wat jij wilt dat deze tijd je gaat brengen.
  Hoe kun je hier zelf invloed op uitoefenen?

 

 • Liefde: Heb meer lief!
  In een tijd dat ons wordt aangeraden om geen handen meer te schudden en elkaar niet meer aan te raken kan er verwarring ontstaan waardoor je misschien denkt dat je ook je huisgenoten of naaste familie niet meer mag zien of knuffelen.
  Heb je ouders en grootouders in de buurt die 70+ zijn of een verzwakt immuunsysteem hebben? Probeer elkaar dan in ieder geval via een online verbinding te zien en voor elkaar te ‘zorgen’.
  Maak oogcontact met elkaar. Door oogcontact stijgt de Oxytocine spiegel, een belangrijk hormoon voor ons immuunsysteem, de balans in ons zenuwstelsel en regulatie van stress reacties. Eenzaamheid is vele malen ongezonder  dan bijvoorbeeld roken. Juist in deze tijd is het belangrijk dat we voor de mensen in onze omgeving die alleen zijn dus extra aandacht hebben.
  Gelukkig beschikken we nu over technologie zoals beeldbellen die dat contact kunnen ondersteunen.

  Oxytocine stijgt ook als we elkaar een knuffel geven. Dit kan met huisgenoten meerdere keren per dag, dus blijf je kinderen vooral knuffelen! Neem de tijd om uitgebreid te  lachen, stoeien, dansen.
  Je immuunsysteem wordt veerkrachtiger van intimiteit.
  Je hormoonhuishouding heeft aanraking nodig om de stress van deze situatie te kunnen reguleren, zodat je gezondheid en mentaal emotionele staat er niet onder gaan leiden.

  Heb je een #kinderwens? Dan is dit al helemaal een belangrijke tijd om elkaar vaak in de ogen te kijken, aan te raken, gesprekken te voeren en samen te werken aan je gezondheid. Je systeem is gealarmeerd waardoor het extra vruchtbaar kan worden. Ik voorspel (met anderen) een #babyboom2020 vanaf eind november. Geef je kindje een krachtige en gezonde start. Neem de tijd voor zoenen, vrijen, dansen, oogcontact, een massage en echt samen ZIJN. En Who knows what might happen! Enjoy!

 

Meer weten over wat je kunt doen om jouw gezondheid positief te beïnvloeden en zo de regie over gezondheid van lichaam én geest in deze situatie te kunnen behouden? 

 

Meld je dan aan voor de  email serie “Heb Preventief Meer Lief” en ontvang gratis een serie oefeningen:
– Leer meer over  hoe je stress kunt verlagen en je gezondheid verbeteren.
– ontvang downloads, voedingsadviezen, meditaties en ademhalingsoefeningen die je lichaam fit, je longen sterker en je geest positief houden.
– ontvang nog veel meer tips voor een veerkrachtig lichaam en een opgewekte geest.

 

Pas goed op jezelf en op de mensen om je heen! Mail me gerust als je persoonlijk advies nodig hebt.

 

Op jouw Gezondheid!