fbpx

De 7 regels van het Digi-Dieet.

Het digitale bombardement in mijn inbox is vandaag weer in volle gang. Het lijkt of er continu aan me getrokken wordt, uit allerlei verschillende richtingen en mijn gevoel van focus ligt hevig onder vuur. Tijd voor het Digi-Dieet. Doe je mee?

Wat is het Digi-Dieet? En waarom is het in deze tijd onontbeerlijk?

Als het aan Facebook of Instagram ligt check ik de hele dag mijn pagina, en zolang ik voldoende likes krijg op mijn posts dan vaart mijn goede gevoel er wel bij. Ook mijn mailbox roept, waarbij nieuwsbrieven, events, en mails van klanten met elkaar om mijn aandacht strijden. Dat ik ondertussen probeer helderheid te krijgen in mijn prioriteitenlijst en nog heel wat op mijn ‘to do’ list heb staan, dat maakt niet uit.

Vaak zijn we trots op het feit dat we zo goed kunnen multi-tasken.
Terwijl we een boterham wegwerken, checken we mobiel nog even de laatste nieuwtjes op FB. Terwijl we koffiedrinken scrollen we door onze mailbox. Een telefoontje beantwoorden terwijl we staan te koken, gaat prima. Zolang er niet ook nog een kind langskomt dat vraagt om een glas water. En zelfs dan lukt het vaak nog om met enig gegoochel de wens van onze hartendief te vervullen zonder dat onze telefoon in de wasbak valt. Daar zijn vrouwen nou eenmaal goed in! Maar is het wel zo gezond? En krijgen we daar nu werkelijk meer productiviteit voor terug? Creëren we niet juist meer chaos voor onszelf door alles tegelijk te willen doen? En is het werkelijk een aantrekkelijk gezicht? Al die mensen in de trein, op het terras, op het schoolplein met hun hoofd in hun telefoon?

Hoe helder kijken die mensen uit hun ogen?
Hoe helder voel ik me al multi-taskend vandaag?

Met het Digi-Dieet komt de helderheid terug, en valt er heel wat van je af! Je gaat van multi-tasken terug naar de kern: dat wat NU goed moet gebeuren.

Hier volgen de 7 regels van het Digi-Dieet.

1. Begin de dag zonder telefoon, maar MET ontbijt. Ontbijt zonder je telefoon een blik waardig te gunnen. Geniet van wat je eet, ga er voor zitten. Dagdroom. Wat ga je vandaag allemaal doen? Neem hier minimaal een kwartier voor. Ook tijdens de overige maaltijden gedurende de dag leg je telefoon en laptop weg.

2. Make a list, AFTER Breakfast! (en nadat je je kids naar school hebt gebracht). Pak ouderwets pen en papier, en schrijf je ‘to do’ list op een stuk papier. Leg er een apart schriftje voor aan, zodat je dagelijks kan terugzien wat je lange, middellange en korte termijn plannen/doelen/acties zijn en je met één blik het overzicht houdt. Doe dit pas na je ontbijt en vóór je je computer hebt opgestart. Stel prioriteiten en neem je voor dat wat je het vervelendste/moeilijkste vindt meteen te gaan doen. Moeilijke dingen eerst. Discipline! Door eerst te focussen op moeilijke taken, en Social Media of Mail nog even onaangeroerd te laten, help je jezelf om je doelen te bereiken. De voldoening die die eerste taak van de dag je geeft zorgt er voor dat je de rest van de dag tevreden kan zijn met jezelf!

3. Bekijk je mail twee keer per dag. 1 keer in de ochtend, 1 keer in de middag bekijk je je mail. In de tussentijd heb je een auto-reply aanstaan die ervoor zorgt dat degene die jou een mail stuurt weet wanneer zijn/haar mail gelezen wordt en wanneer men antwoord kan verwachten. Laat mensen weten dat als iets dringend is je bereikbaar bent en vermeld je telefoon nummer.

4. Komen je kinderen uit school of moet je naar het schoolplein om ze op te halen? Laat je telefoon in je tas. Zo heb je je handen en je hart vrij voor het contact met je kinderen. En zien zij je niet de hele tijd met je gezicht in een beeldscherm. Zo is de kans ook kleiner dat ze vragen om de I-Pad of TV, en komen jullie op een ongestoorde manier aan elkaar toe. Speel, doe je huishouden, werk een middagje in de tuin. Geniet van alles om je heen. Totdat je kinderen slapen geen FB/Twitter/Mail/Filmpjes etc.

5. Ook je kinderen op digi-dieet: Samen sta je sterk. Maak duidelijke regels over hoeveel tijd op I-pad, computer of achter de TV. Duidelijke regels helpen je kind zich te beschermen tegen overconsumptie van beelden en informatie. Het geeft rust en helderheid. Genoeg ander ‘speelgoed’ om mee te spelen!

6. Geen beeldschermen meer na 21:00 uur. Geen TV meer na 22:30 uur. Het blauwe licht van de beeldschermen hebben een negatief effect op je melatonine spiegel, en die is nu juist belangrijk voor een goede nachtrust. Zorg dus dat er het laatste uur voordat je naar bed gaat geen computerscherm meer aanstaat voor je!

7. De Digi vrije avond: Laat minimaal twee keer per week alle apparaten een avondje uit. Kruip met een boek of tijdschrift op de bank. Ervaar de stilte en rust van je eigen huiskamer, zonder informatie van buitenaf. DIt ben jij, dit is jouw huis. Kijk om je heen! Kijk je partner in de ogen! En bij gebrek aan partner een goede vriend of vriendin. Ervaar het gesprek, zonder ruis van TV of Whats-app geping en gepong.

Volg dit dieet twee weken, en merk het verschil!

Ik hoor heel graag van je wat het digi-dieet je gebracht heeft! Wil je jouw ervaringen delen? Laat dan een reactie achter hieronder, ik zie er naar uit om van je te horen!