
Ikigai: De weg naar een lang, gezond en gelukkig leven.
Bij het bestuderen van de relatie tussen gezondheid en geluk stuitte ik op een Japanse term die me raakte: Ikigai.
Tijdens onderzoek naar de langstlevenden op aarde ontdekten researchers zogenaamde ‘Blauwe zones’. In deze gebieden hadden de inwoners niet alleen gemiddeld een veel langere levensduur, ze bereikten deze hoge leeftijd, soms wel 110+ jaar, met opvallend veel levensvreugde.
Zolangzamerhand hebben we allemaal over de voordelen gehoord van een voedingspatroon rijk aan anti-oxidanten, groene en witte thee, de juiste Omega vetzuren en zeewier. Een kleur- en plantenrijk dieet met voldoende vezels, liefst van biologisch (dynamische) herkomst. Nog beter: uit de eigen tuin. Daarnaast een dagelijkse portie lichaamsbeweging van minimaal 30 minuten. En, soms wat minder bekend, eetgewoonten waarbij de 80% regel van nooit overeten, maar altijd 20% ruimte overlaten, dagelijkse kost is.
Wat je wellicht nog niet weet is dat de 100+ jarigen uit deze onderzoeken allen een zeer sterk sociaal netwerk hebben waarin zij zich onderdeel voelen van een grotere groep of familie. In deze ‘Tribe’, of Moai in Japan, wordt al wat mogelijk is in het leven gevierd. Tijdens deze feestjes is het gebruikelijk actieve spelletjes te spelen. 110 jarigen doen gewoon mee aan een potje slagbal. Sommige van deze groepen zijn al sinds de kindertijd bij elkaar, en kennen elkaar dus al (bijna) een eeuw!
Ze spreken elkaar regelmatig en komen vaak bij elkaar.
Kort gezegd over de mensen in deze ‘blauwe zones’: Ze leven lang, en sterven snel, meestal in hun slaap, en vaak nadat ze zojuist nog sex hebben gehad.
Maar wat maakt nou het grootste verschil? Wat is het dat deze mensen de ‘zest for life’ geeft die er voor zorgt dat ze zo lang blijven leven, en met zo veel vitaliteit?
Het is wat de Japanners Ikigai noemen: Datgene waarvoor je in de ochtend je bed uitkomt. Je diepere roeping of missie. Het gene dat betekenis geeft aan je leven, of waarvoor jij voelt dat het de moeite waard is om voor te leven.
Mensen die hun Ikigai kennen hebben hun unieke gave en passie gevonden, en leven deze met vreugde. Iemands Ikigai kan het Moederschap zijn, of een Meesterschap in Karate, of een vak als Timmerman. Jouw Ikigai is uniek. Het is wat jou de diepste vreugde biedt, de behoefte om jezelf te kunnen onderhouden voedt, je talenten tot bloei brengt en datgene toevoegt aan de wereld waarvan jij persoonlijk denkt dat het er toe doet. Waar deze 4 pijlers elkaar raken zit jouw Ikigai.
Daar waar iemand zijn Ikigai leeft worden vaker spontane momenten van ‘Flow’ of Heelheid ervaren, en een grotere mate van voldoening. Het wordt ook wel ‘the process of allowing the self’s possibilities to blossom’ genoemd. De schrijver Kobayashi Tsukasa, vat het samen als: ‘people can feel real ikigai only when, on the basis of personal maturity, the satisfaction of various desires, love and happiness, encounters with others, and a sense of the value of life, they proceed toward self-realization’. De weg naar zelf-realisatie, of ‘je ware zelf vinden’ doe je met behulp van Ikigai.

Ongeacht hoe gelukkig je bent. Of je leven zich nu wel of niet voldoende heeft geëvolueerd om tijd te hebben om over dit soort vragen na te denken, blijkt het raadzaam om jouw ikigai te vinden. Maar hoe?
Waar te beginnen? Misschien weet je instinctief waar ik het over heb. Zodra je een vrij moment hebt, een zaterdagochtend met niets te doen, zie je jezelf dit doen. Of ben je boeken aan het lezen over een bepaald onderwerp. Of zoek je op het internet, op Pinterest of Facebook, naar beelden en verhalen die je aanspreken. Dit kunnen je eerste hints zijn.
Je kunt er nog dieper induiken door jezelf de volgende 4 vragen te stellen:
- Waar ben je goed in? Vraag het ook aan anderen, wat zien zij als jouw grootste kwaliteit en kunde?
- Wat vind je heerlijk om te doen? Je hoeft ergens niet goed in te zijn om het leuk te vinden!
- Waar kun je je inkomen mee verdienen / verzorgen? Welk vak heb je geleerd of kun je leren dat past bij jou?
- Wat heeft de wereld nodig? Met jouw ikigai heb je impact. Waar kun jij impact hebben en is dat volgens jou het hardste nodig?
In het plaatje hierboven zie je hoe de antwoorden op deze 4 vragen met elkaar vervlochten raken. In het Hart van de bloem, waar deze 4 thema’s samenkomen vindt je jouw Ikigai. Wellicht denk je dat Ikigai een luxe is. Maar de wereld heeft jouw specifieke talent nodig, en jij ook! Zeker als je in goede gezondheid en vitaliteit voorbij de 100 wilt leven!
Meer weten?
Geluk en in de natuur zijn, of in je eigen moestuin!
Over Flow
Csikszentmihalyi, M. (1997) Finding Flow: The Psychology of Engagement with Everyday Life. Basic Books, New York.
Meer leren over Integrale Gezondheid met behulp van inspirerende oefeningen en creatieve opdrachten?