fbpx

Ze zit op de rand van mijn behandelbank nog even bij te komen van de behandeling en zegt peinzend. ‘Een coach heeft ooit tegen me gezegd dat het belangrijk is voor me om niet te vergeten dat ik de ‘conceptie fase’ niet over kan slaan. Alles heeft tijd nodig’ 

Eerder besproken we haar ambities, dromen voor een betere wereld, en haar verlangen om deze te realiseren. En ook haar kinderwens. Het hangt allemaal samen bedenk ik me. 

Het verlangen om te creëren. Het zit in ons DNA. Het is een oerdrift die voor de een leidt tot gezinsuitbreiding, voor de ander tot een levenswerk, kunst, muziek of een eigen onderneming. Ik ken er genoeg die het allemaal (tegelijk willen) doen.

Elk creatie proces kent z’n fases. Sommige worden onbewust doorlopen, anderen proberen we over te slaan, soms lijkt het of je blijft steken bij een fase, alles kent z’n tijd. 

Als arts kijk ik graag naar hoe het lichaam functioneert, hoe werkt het op fysiek niveau? En wat leer ik daardoor over paralellen met het emotionele/mentale/spirituele aspect van een vraag. Vanuit de integrale of holistische visie die ik hanteer hangt alles met elkaar samen. We kunnen een vraagstuk dus vanuit verschillende hoeken benaderen om tot een antwoord te komen. 

Wat gebeurt er bij een conceptie? 

Jaap vd Wal, Embryoloog en Embryo-filosoof heeft een prachtige database aan kennis online waar je het conceptie proces nauwkeurig kunt volgen. Hij schetst de gang van zaken rondom de conceptie en embryonale fase van de ontwikkeling van een mensenkind aan de hand van beelden uit het laboratorium. Dat is wat anders dan wat je meestal tegenkomt. 

In filmpjes die circuleren op sociale media wordt een bevruchting afgeschilderd als een heroïek proces van stoere zaadcellen die dankzij hun fantastische vechtlust uiteindelijk de eicel weten te overmeesteren waarna 1 zaadcel, ongetwijfeld de snelste én de sterkste, weet binnen te dringen tot de kern van de eicel en de rest dood te pletter valt. Zodoende is volgens deze ‘mythe’ de bevruchting compleet en de conceptie een feit. 

De beelden van Jaap doen echter een ander licht op de zaak schijnen….

En in dit filmpje zie je hoe het ook zou kunnen gaan…

Terug naar de natuur, de wetenschap en de realiteit. 

Mythes worden gekleurd door een tijdgeest. 

Anatomie en fysiologie door organische, natuurlijke processen die soms gehinderd worden door culturele omstandigheden, maar verder over de hele wereld, in alle verschillende soorten mensen, een vrijwel gelijk pad bewandelen. 

Ons lichaam kent een wijsheid en afstemming die ongelofelijk complex en tegelijkertijd extreem logisch in elkaar steekt. Elke fase kent zijn stappen, je kunt daarin geen stappen overslaan, tenzij je besluit om hierin op mechanische wijze in te grijpen (denk bijv aan IVF). 

Terug naar de conceptie. Wat is hiervoor nodig?

Een eicel. Extreem Yin. Bij een vrouw van 30 dus 30 jaar oud. Al 30 jaar aan het wachten op dat ene moment, waarop haar potentieel verwezenlijkt kan gaan worden. Al 30 jaar aan het rijpen. Informatie aan het verzamelen, ervaringen aan het opdoen, indrukken aan het verwerken. Zij kent geen haast, leeft in het Nu, waarbij het verlangen om het leven door te geven de eeuwige (en enige?) drive is die haar doet groeien, rijpen en uiteindelijk doet springen. De rijpe follikel barst open en in een glorieus moment wordt de eicel bewogen naar een volgende fase waarin een conceptie kan plaatsvinden. 

Gaat zij op zoek? Op jacht naar een zaadcel? Welnee. Zij blijft liggen waar zij ligt. Als grootste cel in het lichaam is zij een majestueuze kolos die slechts kan worden voortbewogen als zij zich omringt weet door miljoenen zaadcellen. 

Maar zover is het nu nog niet. 

Met haar sprong ging een rimpeling door het lichaam van de vrouw, een cascade van hormonen, feromonen, emoties en hoopvolle verwachting. Zelfs zonder dat een vrouw weet dat zij een eisprong heeft bemerkt haar omgeving dit wel. Bewust dan wel onbewust. Of zij zwanger wil worden of niet. Het zijn de dagen van de cyclus dat een vrouw zich vrouwelijker voelt, haar haren glanzen meer, haar huid is zachter. Zij heeft meer zelfvertrouwen, is grappiger en kan makkelijker verwoorden wat zij denkt, wil of voelt. 

Er gaat een magnetische aantrekkingskracht van haar uit. 

Hoe bewuster zij zich hier van is, hoe makkelijker het wordt om er de vruchten van te plukken. Stroomt de energie vrijelijk dan is dit de natuurlijke gang van zaken. Is om wat voor reden dan ook de connectie met het vrouwelijke, de vruchtbaarheid of het eigen potentieel verstoord dan kan dit blokkades geven in de vrije doorstroming van energie en het bewustzijn van deze fase belemmeren of onderdrukken. Je zult hier dan mogelijk minder van merken. *

*Als vrouwen langere tijd de pil gebruiken missen ze deze ervaring, de natuurlijke Ups, and downs van de cyclus. Op het moment dat je weer een cyclus krijgt kan het even duren voordat je dit weer voelt. Het is waardevol om hier op in te tunen en te onderzoeken hoe je iedere maand deze fase optimaal kunt beleven, genieten en er je voordeel mee kunt doen. Gebruik je hormonale anticonceptie dan kun je je afstemmen op de fases van de maan en op die manier in afstemming met de cyclus van de aarde de getijden van de maan beleven, die veel gelijkenissen vertoont met de cyclus van de vrouw. De nieuwe maan is hierbij voor veel vrouwen de fase van de menstruatie, de volle maan de fase van de eisprong.

Conceptie – de mannelijke kant van het verhaal. 

Waar de eicel alleen komt, komen zaadcellen met miljoenen. 

Waar een eicel majestueus is, is een zaadcel piepklein. 

Waar de eicel rust op de plek waar zij geland is (Yin), verplaatsen zaadcellen zich, als zij daarvoor de kans krijgen, met tomeloos enthousiasme in vliegende vaart (Yang) door de vagina, baarmoeder en eileiders, in een wilde tocht die soms wel, soms niet tot de juiste bestemming leidt. 

Hebben ze een tactiek? Werken zij samen? Of is het werkelijk ‘survival of the fittest’? 

Worden zij gehinderd door de verschillende ‘barrières’ die het vrouwenlichaam opwerpt?  Of zijn deze onderdeel van een slim uitgekiend parcours dat na elke hindernis voor de overlevers nieuwe voeding en krachten klaar heeft staan? 

Wat Jaap laat zien raakt me keer op keer. Als eicel en zaadcellen elkaar uiteindelijk ontmoeten gebeurt er namelijk iets dat niet in de Facebook filmpjes te zien is. Niks ‘overmeestering’ en ‘doorboring’ van de eicel. 

Eerder een soort Sufi dans van miljoenen zaadcellen die dankzij het gewiebel van hun staartjes langzaam maar zeker die prachtige grote eicel in beweging brengen en verplaatsen richting de baarmoeder. 

Een immense reis, als je bedenkt dat ze m al een keer hebben afgelegd, een ongekende krachtsinspanning. En in dat proces van draaien, rollen en tollen door de eileiders gebeurt ‘Het’. 

De ‘vonk’ slaat letterlijk over, de elektrische potentiaal van de celmembranen verandert voor een nanoseconde. “Velen zijn geroepen, slechts een enkeling zal de uitverkorene zijn…” In een moment dat zich volgens een natuurkundige wellicht in het ‘nulpuntsveld’ afspeelt slaan de polariteiten Yin en Yang om in elkaars tegengestelde en is de conceptie van een nieuw ‘eencellig organisme’ een feit.

Vanaf dit moment hoeft de eicel niet langer te worden voortbewogen, of de zaadcel te zwemmen. Hij verliest zijn staart, zij haar schil, samen worden ze 1. Anders dan de eencellige zaadcel en eicel is deze ‘eencellige’ verworden tot een Organisme dat zich in de komende 9 maanden kan uitbreiden tot een multi-miljoencellig organisme,  ook wel ‘mens’ genaamd.

In deze video zie je hoe dit in zijn werk gaat..

Conceptie is een mysterie. 

Hoeveel we ook kunnen ontdekken over dit magische proces als het zich in een petrischaaltje afspeelt en laat filmen, in de donkere, zachte vibrerende ruimte van de vrouwelijke onderbuik gaat die camera hoop ik niet komen..

Waar een vrouw weken, maanden, soms zelfs jaren kan broeden op een idee voordat zij tot actie overgaat, is het bij de man van nature eerder andersom. 

Maar in elk Yin schuilt een kiem van het Yang, en in elk Yang schuilt een kiem van het Yin. Dankzij die polariteiten komen we in beweging. 

Doordat we ‘bewogen’ worden door iets dat ons raakt. 

Of doordat we ons aangetrokken voelen door iets dat ons inspireert. 

In ieder van ons is er Yin en Yang. 

Eicel en zaadcel vergroten de verschillen uit. Tussen deze twee is de polariteit het grootst, en daarmee de aantrekkingskracht ook. 

En dat is maar goed ook. Anders zou het snel gedaan zijn met de mens. 

De polariteit tussen  Zijn en Doen. 
De polariteit tussen je laten bewegen en zelf initiatief nemen.
De polariteit tussen Kennis en Vaardigheid.
De polariteit tussen beheerst en ongeremd. 
Tussen wachten en handelen. 

Het moment waarop  de twee uitersten samenkomen is het moment van conceptie. Zonder de twee uitersten is conceptie niet mogelijk. Als we een van de twee afwijzen of uitsluiten vindt de transformatie niet plaats. 

Conceptie is een moment van Eenheid. Het samensmelten van uitersten, het moment dat 1 + 1 = 3 wordt. Een onzichtbaar omslagpunt in de tijd.

Conceptie is niet alleen iets dat betrekking heeft op vruchtbaarheid of kinderwens, 

Het gebeurt ook als je:

Een inzicht krijgt dat landt
Een beslissing neemt
Overgaat tot geïnspireerde actie
Kiest voor de Liefde.

Conceptie is een proces dat ieder mens minimaal al 1 keer heeft meegemaakt, bij het begin van zijn/haar leven. Je weet dus diep in jezelf wat ervoor nodig is. Je lichaam kan het zich nog herinneren, zelfs als jij hier geen bewuste herinneringen meer aan hebt. De omstandigheden waaronder jouw conceptie plaatsvond spelen mee in het ‘geheugen van je cellen’ en kunnen invloed uitoefenen op de manier waarop jouw lichaam omgaat met een ontmoeting tussen eicel en zaadcellen. Door je bewust te worden van de patronen die jij hebt rondom ‘de start van iets nieuws’, ‘uit de startblokken komen’ , ‘beginnen’ , van ‘idee naar uitvoering komen’, krijg je hierover meer inzicht.

Heb je al langer een kinderwens en twijfel je of bij jullie die conceptie-fase wel goed verloopt?
Ik hoop dat je met het lezen van deze blog meer inzicht hebt gekregen in het proces waar je kindje tijdens de conceptie fase doorheen gaat. Dat met het lezen van mijn verhaal het mysterie van conceptie wat minder groot is geworden en je nieuwsgierig wordt naar wat het begrip ‘Conceptie’ in jouw leven te betekenen heeft.

Wil je meer weten over wat ik voor jullie kan betekenen bij de vervulling van jullie kinderwens? Boek hier gratis  een online Fertility consult van 20 minuten waarin we samen ontrafelen wat de belangrijkste blokkade is die jullie ervan weerhoudt om zwanger te worden. 

In een volgende blog ga ik dieper in op fysieke aspecten die een rol spelen rondom het begin van een zwangerschap en hoe je hier actief invloed op kunt uitoefenen. Wil je voor die tijd al meer weten? 

 

 Meld je aan voor de Fertility Checklist ontdekkingstocht

 

FERTILITY CHECKLIST:

Als je wilt ontdekken:

 

  • wat de 6 belangrijkste oorzaken van onbegrepen onvruchtbaarheid zijn,
    en welke van toepassing is op jullie situatie.
  • wat mijn tips voor vitaliteit, vruchtbaarheid en een sprankelende relatie zijn.
  • waar je geblokkeerd wordt door een Mythe
  • wat er mogelijk is als deze blokkade wegvalt
  • hoe jullie relatie vrolijker en intiemer kan worden 

De Ontdekkingstocht naar Optimale Vruchtbaarheid waar je heel aantrekkelijk van wordt!

Stel hier je vraag, ik beantwoord m graag.

10 + 8 =