fbpx

Onverklaarbaar Onvruchtbaar.

Het zal je maar gezegd worden. Klinkt behoorlijk als ‘einde verhaal’, toch?

Of erger nog, het wordt niet gezegd.
Toch probeer je al jaren zwanger te worden, maar het lukt niet.
Na 2 jaar wachten en positief blijven denken vestig je je hoop op de medische wetenschap. Onderzoeken, IUI en vervolgens IVF trajecten volgen. Maar niet met het gewenste resultaat. ‘Ze zullen toch wel weten waar ze mee bezig zijn?’ vraag je jezelf soms in stilte af.. 
Maar lang wil je daar niet over denken, want wat is het alternatief??

Een ei-cel donor uit Spanje ..? Liever niet.

En elke maand is er potentieel weer een nieuwe kans. En een maand is relatief kort, dus ..je wacht nog even met het vragen om hulp…

 

If every woman on the planet was raised knowing
that she and her body can be trusted,
and that she and her body are sacred and whole,
we would have a very different world.”


– Kate Northrup 

Deze woorden zijn de optelsom van mijn missie.

Ik wens dat jij meer liefde, levensvreugde, wijsheid, positieve gezondheid en innerlijke vrede gaat ervaren. Dat je jouw vruchtbaarheid, wijsheid en kracht met plezier kunt léven. 

Voor mij begint een gezonde samenleving bij de start van ieder mensenleven. Bij het vertrouwen dat vrouwen in het lichaam hebben dat hun kind draagt. Bij hun eigen vrouwelijkheid. Ik help jullie om optimaal gezond te zijn. Voordat je zwanger wordt, terwijl je zwanger bent, tijdens de bevalling en daarna als moeder. Jij bent de spil van je gezin. Als het met jou goed gaat, gaat het met iedereen om je heen beter. Zo zie ik dat..

Die spil van het gezin, hoe bereik je dat?
Door te varen op jouw unieke Vrouwelijke Kracht.

Klinkt mooi, he? Of nog een beetje zweverig?
En belangrijker nog, als dat echt zo is, hoe werkt dat dan?

En was dat voor mij altijd al heel gewoon?

Nou nee, niet echt..

Vrouwelijke Kracht.

Ik heb me niet altijd goed gevoeld bij het hebben van een vrouwelijk lichaam. Sterker nog. Als je het me had gevraagd op mijn tiende had ik je gezegd dat ik liever een jongetje was. 

En in mijn pubertijd had ik je verteld dat jonge vrouwen de engste mensen op aarde zijn, en soms ook de gemeenste. 

Als studente had ik je verteld dat mijn lijf verre van perfect was. Laat staan ‘vrouwelijk’. 

De belangrijkste omslag hierin kwam met de komst van een man in mijn leven, die tot op de dag van vandaag, en hopelijk nog heel lang, mijn lichaam bewondert, koestert en ervan geniet.
Als iemand je heel vaak vertelt hoe mooi je bent, ga je het vanzelf een keer geloven.

Of op z’n minst onderzoeken waarom je het eerst niet kón geloven. Tijdens dat laatste viel voor mij het kwartje en veranderde de relatie die ik had met mezelf en mijn lichaam compleet.

Gezond Verstand

Ik groeide op in een gezin waarin het lichaam een vanzelfsprekende waarde had. Er werd niet moeilijk over gedaan. Maar het werd ook niet echt ‘gevierd’. Fysieke talenten werden benut, fysiek ongemak genegeerd, of als iets dat erbij hoorde genomen voor wat het was. 

Zelfvertrouwen ontstond door het vertrouwen dat wij als kinderen van onze ouders kregen. Wij konden vrij rondscharrelen, en speelden regelmatig zonder enig toezicht. Wij gingen zelfstandig met de trein vanuit Zeist naar Den Haag of Amsterdam. Er werd nooit gezegd dat je niet met vreemde mensen mocht praten. “Gebruik je gezonde verstand” zeiden mijn ouders nuchter, “daar heb je genoeg van.”

Die vanzelfsprekende nuchterheid kwam soms samen met naïviteit. Toch ben ik er van overtuigd dat het juist die naïviteit was die me enkele keren uit benarde situaties redde, samen met het ‘gezonde verstand’ 😉 En de diepe overtuiging, dat mijn lijf bijzonder en goed was. Dat ik daarover mocht beschikken. Dat het niet voor iedereen toegankelijk was. Grappig genoeg zat onder de bewuste aangeleerde aversie tegen ‘vrouw-zijn’ en de onzekerheid over mijn eigen schoonheid, dus toch een intuïtief vertrouwen in mijn eigen lichaam. 

Wanneer kwam ik hier achter?  Toen ik moeder werd. 

Het was geen geplande zwangerschap. En fysiek was het geen eenvoudige tijd. Maar dat had meer te maken met de absurde werktijden en psychische ontwikkeling waar ik doorheen ging, dan met de zwangerschap alleen. Het was niet niks schijnbaar voor deze vrouwelijke geest om in korte tijd zwanger te worden, te gaan trouwen en te starten met een nieuwe studie, terwijl het dagelijkse werk met avond en nachtdiensten in het ziekenhuis gewoon doorging. 

Wat ik in deze zwangerschap – en later bij de komst van nr 2 en 3 ontdekte – was dat er een hoop mythes zijn over het vrouwenlichaam en hoe wij kunnen  bevallen. En dat een belangrijke mythe die onze maatschappij in stand probeert te houden, de mythe van het vrouwelijke lijden is.

Mythes over vrouwen en vruchtbaarheid..

” Menstruatie? daar hebben we het niet over, of we klagen erover “

” Sex is vies en gevaarlijk “

” Zwanger worden is pijnlijk en moeilijk.”

” Zwanger zijn is zwaar.”

” Bevallen is een hel”

” Het moederschap is geploeter.”  

Geen wonder dat veel vrouwen menstruatie klachten hebben, meer dan 30% van de vrouwen geen lol beleeft aan sex en 1:6 stellen moeite heeft om zwanger te worden…

Met Gezond Verstand Vruchtbaar zijn

De grootste zegen die mijn moeder aan me heeft gegeven is dat zij mij in vol vertrouwen heeft ontvangen, gedragen en gebaard. Het vertrouwen dat zij in de natuur, en daarmee in haar lichaam heeft, gaf zij door vanaf de allereerste celdeling die ik meemaakte. Natuurlijk kende dit vertrouwen ook zwakkere plekken, en had mijn moeder ook te maken met de mythe die ik hierboven noemde.  Maar haar nuchtere ‘met gezond verstand’ – mentaliteit kwam ook nu weer goed van pas en voerde de boventoon. 

Mijn lichaam wist toen het zover was wat het moest doen. Mijn geest had ik met de nodige coaching en training leren beheersen, anders was ik misschien toch nog in ‘de mythes’ gaan geloven. 

Zo kwamen mijn zoons, zonder al te veel problemen, thuis ter wereld. Werden zij in liefde ontvangen. Begon het overdragen van zelfvertrouwen al tijdens hun leven in de baarmoeder. En is ‘met gezond verstand’ ook in dit gezin een gevleugeld begrip geworden. 

Using the Future to Innovate the Present

Helaas zie ik om me heen dat het niet bij alle vrouwen zo gaat. Als 1:6 stellen langer dan 9 maanden nodig heeft om zwanger te worden. Als 1:6 vrouwen ontevreden terugkijkt op de bevalling en 1:8 een postnatale depressie ontwikkelt, dan moet er iets aan de hand zijn dat vraagt om verandering. 

Vorig jaar  was ik te gast op de Hanze Hogeschool in Groningen in het Futures Litteracy KnowLab. Hier leerde ik iets heel bijzonders over verandering. 

Willen wij de toekomst die wij denken dat er staat te gebeuren? Of een gewenste toekomst?

Wat staat ons in het Nu te doen, als wij willen toe gaan leven naar een gezonde samenleving waarin Vrouwen vitaal en vruchtbaar zijn?

De conclusie die ik in het KnowLab trok was de volgende:

Pas als wij de mythe herschrijven en tot een nieuw wereldbeeld komen, kunnen wij de systemen creëren die werkelijk bijdragen aan de creatie van onze gewenste toekomst. 

Als mijn wens is een wereld waarin vrouwen geloven in de kracht van hun lichaam. Waarin zij geloven in de heiligheid en schoonheid van dat lichaam. Waarin iedereen doordrongen is van de waarde van dit prachtige vrouwenlichaam.

Dan begint mijn missie bij het herschrijven van de mythe. 

Allereerst in mijzelf. Door de mythes die ik mezelf vertel over ‘vrouw zijn’ en ‘mijn vrouwenlichaam’ waar nodig te herzien, zodat het krachtige affirmaties worden voor een gezond en gelukkig bestaan.

Maar ook collectief, door bijvoorbeeld met De Geboortenis een centrum te creëren waarin de zorg voor aanstaande ouders en hun babies centraal staat.

1 op 1 in mijn praktijk voor Integrale Gezondheid en Vruchtbaarheid.

En door Blogs te schrijven over vitaliteit en vruchtbaarheid die bijdragen aan een nieuw inzicht in de magie van vruchtbaarheid, zwangerschap en geboorte.
Die jou helpen inzien hoe prachtig je lichaam is, hoe krachtig je geest kan zijn, en hoe het Universum op magische wijze hierin de puzzelstukjes aaneen weeft…

Het herschrijven van de mythe begint misschien wel vandaag ook bij Jou!

Doordat jij deze blog deelt op social media. Doordat je in gesprek gaat met je partner, of je vriendinnen over de mythes of overtuigingen die je over jezelf gelooft, zonder dat je voelt dat ze je helpen om gezond en vruchtbaar te zijn. En zonder dat er een duidelijke reden voor is om er nog langer in te geloven.

Welke nieuwe mogelijkheden kunnen nu ontstaan?

Heb jij een kinderwens?

Heb je het gevoel dat je écht kunt vertrouwen op je lichaam en dat je spoedig zwanger zult worden?
Dan hoor ik heel graag van je, wat jou heeft geholpen om dat vertrouwen te genereren. 

Hoe bereid jij je voor op de zwangerschap? 

Wat helpt jou om je lichaam en jouw vrouwelijkheid te vieren?

Hoe beleef jij je vruchtbaarheid en cyclus?

En wat gaat er door je heen als je dit leest en beseft dat je twijfelt?

Leef je al langer met een kinderwens en voelt het alsof je lichaam je in de steek heeft gelaten ? 

Kan het zijn dat je bent gaan geloven in een Mythe over vrouwen in het algemeen, of over jezelf in het bijzonder ? 

Ik wil je uitnodigen om een stapje terug te zetten, wat afstand te nemen van jouw situatie. En heel voorzichtig te kijken naar de verhalen die je jezelf en de mensen om je heen vertelt over je cyclus, je lichaam, je vruchtbaarheid, jezelf..

Wat verandert er in je huidige situatie als je deze verhalen zou kunnen herschrijven? 

Hoe zou het zijn als je daar eens met iemand over zou kunnen praten?

 

Onverklaarbaar Onvruchtbaar is een mythe op zich.

Als er geen verklaring is voor het uitblijven van een zwangerschap, kun je nog niet zeggen dat je onvruchtbaar bent. Onverklaarbaar onvruchtbaar betekent dan eigenlijk dat je te maken hebt met een onbegrepen vruchtbaarheidsprobleem.
Pas als er een duidelijke, niet te behandelen oorzaak is aangetoond die jullie onvervulde kinderwens verklaart is er sprake van infertiliteit. Zolang dit niet het geval is, is er hoop, zijn er stappen die je zelf kunt zetten, ook zonder de ‘toeters en bellen’ van een behandeling in het ziekenhuis. 

Welke stappen dat zijn? Ontdek het met de Fertility Checklist.

 

 

 Meld je aan voor de Fertility Checklist ontdekkingstocht

 

FERTILITY CHECKLIST:

Als je wilt ontdekken:

 

  • wat de 6 belangrijkste oorzaken van onbegrepen onvruchtbaarheid zijn,
    en welke van toepassing is op jullie situatie.
  • wat mijn tips voor vitaliteit, vruchtbaarheid en een sprankelende relatie zijn.
  • waar je geblokkeerd wordt door een Mythe
  • wat er mogelijk is als deze blokkade wegvalt
  • hoe jullie relatie vrolijker en intiemer kan worden 

De Ontdekkingstocht naar Optimale Vruchtbaarheid waar je heel aantrekkelijk van wordt!

Stel hier je vraag, ik beantwoord m graag.

7 + 6 =