fbpx

En dan is het ineens alweer bijna eind januari. En, lukte het je om deze ‘dry january’ droog te houden? 
Kwam je toe aan 3x sporten per week, 10000 stappen per dag?
Werd je expert in ‘intermittend fasting’, of het glutenvrije dieet dat je van elke schimmel die er ooit tussen je tenen heeft gezeten af zou helpen?

Ik hoop het van harte. Maar de kans is groter dat het niet gelukt is. En de kans is ook aanzienlijk dat je jezelf daar ook nog eens over op de kop zit. En dat? Dat is volgens mij niet nodig.

En nee, ik ben geen pessimist of mega negatief over jouw vermogen om je aan een voornemen te kunnen houden. Kwestie van onderzoek. Sorry. 

Goede voornemens, waar zijn ze goed voor? Vraag ik me af. 

Een goed voornemen komt zelden uit de lucht vallen. Meestal worden ze ingegeven door iets wat we niet (meer) willen. En dat is precies waarom het zo vaak niet lukt om het voornemen vol te houden. Het is nou eenmaal veel moeilijker om je situatie te veranderen door je te richten op iets dat je niet wilt, dan door de focus te verleggen op dat wat je wel wilt.
En toch blijken we ons juist dus zo veel bezig te houden met wat we niet willen… waarom? 

Je staat op de weegschaal en wilt die Kilo’s niet. Je past je kleding en het zit te strak. Je hebt ruzie gemaakt met iemand, en ondanks dat je hem in je hoofd al 10 keer hebt vergeven, blijven je gedachten maar rondgaan in dezelfde discussie en blijft de focus op het conflict hangen. Ons brein focust eerder op gevaar dan op vrede. En dat is heel gunstig op gevaarlijke momenten, in donkere steegjes of pleinen, maar niet zo gunstig voor je goede voornemens. Elk voornemen dat voortkomt uit een afweer tegen iets dat we niet willen is hierdoor gedoemd te mislukken. Want je brein blijft zich er keer op keer me bezighouden, en houdt daardoor minder tijd over om toe te komen aan waar je werkelijk naar verlangt.

Terwijl het natuurlijk helemaal niet slecht is om dromen te hebben, om te verlangen naar iets fijns en goeds. Nu nog je lichaam en geest meekrijgen op de juiste toer!
Laten we het anders formuleren:

Je wilt graag strakker in je vel zitten, fitter zijn, meer plezier maken en meer genieten.

Maar wat vertel je jezelf en wat vertelt de media je??

Dat je af moet vallen. Dat je minder stress moet hebben. Meer moet sporten, mindfull moet zijn in discussies. En moet leren mediteren. Dat je gezond moet eten, geen alcohol door de week, vette bek laten staan, geen vreetbuien mag hebben, niet moet schreeuwen naar je kinderen of je partner. Op het eerste gezicht allemaal hele zinnige voornemens en adviezen. En toch werken ze je tegen. Want keer op keer bevestigen ze dat je er nog niet bent. Dat het niet gelukt is. En dat geloof je dan weer… volg je me nog?

Hoe dan wel?

Stap 1: Ontspan! (ook al zo’n leuk advies ;-)) – ff serieus. Diep ademhalen mag ook. Maar begin niet aan het volgende stukje voordat je twee keer diep hebt ademgehaald en je iets relaxter voelt.

Stap 2: Voel je je lichaam? Voel je je voeten? Zo ja, door naar stap 3, zo niet, diep door blijven ademen, je lijf schudden, even bewegen en opnieuw checken: voel ik mijn voeten?

Stap 3: Als alles mogelijk was, waar verlang je dan naar? Schrijf t even op, zonder censuur, in positieve woorden en zie het voor je alsof t al zo is. ( ik verlang naar een zonnige vakantie waarin ik in een prachtige bikini aan een ‘infinity pool’ lig…)
Stap 4: Hoe zou je je voelen als dit mogelijk was, als dit zou lukken? ( uitgerust, sexy, ontspannen, vol zelfvertrouwen!)

Stap 5: Nu heb je het antwoord op de vraag: hoe wil jij je voelen in 2023?

Ga nu terug naar je oude voornemen. Kreeg je dat gevoel na 10000 stappen (of jouw variant van een goed voornemen aan het begin van dit jaar)?

Wat als je voornemen niet langer zou gaan over het bereiken van een doel, maar over het léven van een gevoel?

Een voorbeeld:

Door te oefenen in uitrusten (vroeg naar bed, rustig opstaan), me sexy voelen (yoga, aandacht besteden aan mijn kleding, vroeg naar bed en rustig opstaan), ontspanning (yoga, meditatie en vroeg naar bed), en zelfvertrouwen (yoga, meditatie, vroeg naar bed en time management), ervaar ik nu meer rust, zelfvertrouwen en ontspanning. 

Mijn lijf gaat goed op al die extra uren slaap en training, ik ben al 2kg kwijt, dus die bikini durf ik straks ook nog wel aan. Nu nog een vakantie bestemming kiezen. Iemand een tip?

Door te focussen op hoe jij je wilt voelen in 2023 ga je dingen doen die je in het hier en nu helpen om je ook daadwerkelijk zo te voelen! En met elke keer dat dit lukt, heb je je doel bereikt en groeit jouw vertrouwen in jezelf en jouw vermogen om te kunnen veranderen.

Disclaimer: Je stress neemt af en plezier neemt toe, dit kan gevolgen hebben voor je welzijn, gezondheid en levensverwachting.
Meer lezen over de ‘bijsluiter van geluk?’ Bestel dan mijn boek ‘Levenskracht, jouw eerste 1000 dagen in een nieuw licht’ en ontdek nog veel meer manieren waarmee je jouw gewenste gevoel voor 2023 tot leven wekt.

Maak kennis met het boek Levenskracht – jouw eerste 1000 dagen in een nieuw licht 
tijdens de live boekpresentatie op vrijdagavond 17 februari
in mooie dingen winkel ‘Over the Rainbow’ in Oisterwijk!

  • Word je bewust van jouw eerste 1000 dagen en de magie die erin verscholen ligt.
  • Maak kennis met jouw bestemming.
  • Ontdek de oorsprong van oude patronen die je leven dagelijks beïnvloeden en hoe je deze in jouw voordeel kunt laten werken.
  • Herstel het contact met jouw aangeboren talent voor plezier – want jouw plezier, dat doet er toe!

    Lees alvast gratis het eerste hoofdstuk voordat je naar de lezing op 17 februari komt! Door onderstaand formulier in te vullen ontvang je daarnaast ook aanvullende informatie en updates met een aanmeld formulier voor de lezing.