fbpx

Walking on Eggshells – you are being very careful not to offend someone or do anything wrong

Deze week is het de week van de Vruchtbaarheid.
Onvervulde kinderwens is een gevoelig onderwerp. Als je iemand kent die hier mee te maken heeft zul je dit vast al gemerkt hebben. (althans dat hoop ik!) 

Vaak zie ik dat mensen ook niet goed weten hoe ze hier mee om moeten gaan.
Heb je het erover met die vriendin waarvan je weet dat ze zwanger wil worden?
Of probeer je het onderwerp te vermijden?

En wat als je het gevoel krijgt dat je op (gebroken) eierschalen loopt.. want het laatste wat je wilt is haar nog meer verdriet doen dan ze toch al heeft!

Voor mezelf merk ik dat ondanks dat ik al meer dan 10 jaar werk met zwangeren en stellen met een kinderwens, ook ik het nog steeds soms ongemakkelijk vind om zo openlijk op Social Media te delen hoe ik tegen het onderwerp aankijk. 

Natuurlijk wil ik niemand kwetsen met mijn uitspraken. Maar ook weet ik dat ik er net een beetje anders tegenaan kijk dan veel van mijn collega’s in de medische hoek. Dus dat je van je arts misschien nooit de vragen zult krijgen die ik wél stel. 
En dat mijn visie misschien wel eens als ‘alternatief’ of ‘WooWoo’ geduid wordt, omdat ik ook een achtergrond heb in Oosterse Geneeswijzen en Healing. Dat maakt me kwetsbaar. En dat is soms best wel een ongemakkelijk gevoel.

Maar lang niet zo ongemakkelijk als dat het voor mijn cliënten voelt als er in hun omgeving weer een ongevoelige opmerking wordt gemaakt waardoor bij hun de tranen in de ogen springen. Hoe fijn zou het zijn als we allemaal wat beter weten hoe om te gaan met een onderwerp zo kwetsbaar als dit?

Voor de duidelijkheid. Ik heb de wijsheid ook niet in pacht en kan soms behoorlijk ongevoelig uit de hoek komen.
Dus als er ook maar iets in deze blog je raakt en je voelt dat ik er helemaal vanaf zit, please let me know!
Maar weet dat het uit een goed hart komt.
Want wat wil ik graag dat het voor jullie wél gaat lukken, en dat deze nachtmerrie eindelijk voorbij kan zijn!

Moet je wat zeggen?

Soms zie je een vriendin worstelen met onbegrepen onvruchtbaarheid en leefstijl keuzes maken waarvan je denkt..hmm gaat dit haar verder helpen? Maar wat zeg je dan?

Of andersom, de kinderwens wordt zo’n obsessie dat alles onder een vergrootglas ligt en elke leefstijl beslissing gewogen wordt naar vruchtbaarheid bevorderend of niet.
Wat als je dan niet meer met een vriendin samen kunt zijn zonder dat het hier over moet gaan?
Zeg je er wat van?
Of ga je haar steeds meer uit de weg..

Wat als je zélf die vriendin bént en niet meer op stap durft te gaan met je vriendinnen omdat je bang bent dat er weer een zwanger is geworden, of klaagt over haar “zwangerschapskwalen”?
Jij zou er wát voor geven om ‘Misselijk as Hell’ op de bank te moeten liggen!

Na de zoveelste keer ‘Ontspan! Het komt vast goed’, of ‘Ach je bent nog zo jong!’ Kun je sommige mensen wel schieten en blijf je het liefste thuis. Hou je je kaakjes op elkaar in plaats van dat je je hart lucht bij collega’s, een buurvrouw of vrienden.

 

 

Wat je wél kunt doen..

Genoeg lijstjes over wat je wel en niet moet zeggen tegen iemand met een kinderwens. Maar zelfs als je je hier strak aan houdt blijf je zitten met een ongemakkelijk gevoel. Dat heeft te maken met een heel bekend gegeven, waar alleen een psychopaat geen last van heeft…

We willen ons graag goed voelen, en pijn vermijden.
En als we een ander zien lijden dan willen we dat lijden zo snel mogelijk verminderen.

Maar pijn hoort erbij, ieder van ons krijgt z’n deel. En op de dag dat jij kromgetrokken van verdriet je ogen uit je kop huilt is het fijn als er ook voor jou iemand is die kan Zijn met wat je doormaakt.  Die alleen maar LUISTERT. 

Door nu die persoon voor een ander te zijn, kan zij het straks voor jou zijn, mocht het ooit nodig zijn.

 

 

Maar waar laat ik dan mijn Gouden Tips..

We denken maar al te snel dat we het probleem van onze vrienden moeten kunnen oplossen.
Komen met (veelal ongevraagd) advies en tips, zonder dat we checken of die ander er wel op zit te wachten. 

Het kan heel goed zijn dat je vriendin op het moment dat jij komt met een briljante ingeving zo in haar verdriet en stress zit dat ze met alle goede wil je advies écht niet kan verstaan, ze gaat het simpelweg niet eens onthouden! Zo heftig kan de stress zijn.

En als deze stress chronisch is geworden, en vaak onderdrukt wordt, bijvoorbeeld omdat iemand gewoon een baan heeft en ‘dóór moet’, dan kan het er al helemaal toe leiden dat jouw vriendin ondanks al je goede bedoelingen niets doet met al die geweldige adviezen.
En dat kan jou dan weer een gefrustreerd gevoel geven..want je bedoelt het zo goed en voelt je niet gehoord.

Vraag daarom altijd eerst even om toestemming voordat je je tip deelt. Bijvoorbeeld met het zinnetje: ‘Als ik iets zou weten wat je zou kunnen helpen, zou je dat dan nu van mij willen horen?’

En als zij dan zegt, ‘nu even niet’, vraag dan liefdevol door: ‘Vind je het fijn als ik hier een andere keer iets over vertel?’. Vaak ontstaat dan vanzelf een gesprek over wat je vriendin nu het meeste nodig heeft om tot zichzelf te komen en te ontspannen, zodat ze daarna wel kan horen wat je te vertellen hebt.

Zen Blijven

‘Zijn met wat er is’ – het is een principe uit de Zen filosofie, en een ‘gouden regel for life’.
In veel gevallen inzetbaar. Ook bij een kinderwens, zwangerschapskwaal, baringspijn en ander leed dat moeilijk te dragen is. Door bij iemand te ZIJN die hier doorheen moet gaan vermindert bij die ander de pijn al, dat is inmiddels zelfs wetenschappelijk bewezen en heet ‘het Doula effect’. Zo mooi is dat. Zo basaal. Zo simpel, dat we er vaak aan voorbij gaan. En het werkt écht!

Pas dit Zen principe de volgende keer dat je weer het gevoel hebt op eierschalen te lopen en niet weet wat je moet zeggen toe . Blijf dicht bij je vriendin, durf samen stil te zijn, houd ruimte voor haar emoties. Zij weet ook dat jij het niet kan oplossen. Je hoeft het niet te ‘fixen’ voor haar. Maar ze heeft het wel nodig dat jij haar hoort, ziet, getuige bent van haar proces. Niet wegloopt voor de pijn of de struggle. Zo kan zij ook blijven bij wat er is, en wordt het , gek genoeg, toch een beetje draaglijker.

Wil je meer weten over wat ik kan betekenen als je een kinderwens hebt of als je je beste vriendin verder wilt helpen?

Lees hier dan meer of download de Fertility Checklist en ontdek de belangrijkste redenen waarom stellen niet zwanger worden en wat hieraan te doen is.

Heb jij al van alles geprobeerd en neemt jouw kinderwens zo langzamerhand al je aandacht in beslag? En wordt je keer op keer teleurgesteld?

Vraag dan hieronder om mijn advies op maat, afgestemd op jullie persoonlijke situatie.

Stuur me een bericht via het contactformulier met een korte toelichting over jouw persoonlijke verhaal.
Je krijgt mijn advies op maat dan zo spoedig mogelijk retour.

De Ontdekkingstocht naar Optimale Vruchtbaarheid waar je heel aantrekkelijk van wordt!

Fertility Checklist

Wil je een eerste stap zetten naar meer bewustzijn over wat jij kunt betekenen voor de gezondheid van jezelf en je kindje?

Download dan gratis de Fertility Checklist en ontvang mijn tips:

  • Voor een gezonde start van jouw moederschap én het leven van je kindje.
  • Voor het doorbreken van belemmerende overtuigingen die een gezonde zwangerschap in de weg staan
  • Voor een sprankelende relatie, het fundament van jullie toekomstige gezin.

Deel jouw persoonlijke situatie en ik beantwoord je met een advies op maat

10 + 2 =