fbpx

Voorkom het Nocebo – Effect en behoud je neutraliteit ten aanzien van Corona

 

Ik merk dat ook ikzelf, net als veel anderen, makkelijk in de analogie van een ‘gevecht’ beland, als ik het heb over de immuunreactie en het doormaken van Corona. Op deze manier wordt het virus ‘de vijand’, en wij zelf ‘de held’. We belanden in de polariteiten ‘goed vs fout’, en kunnen daarmee ook geestelijk gezien onszelf beperken in de genezing van deze, of een andere aandoening. Want als er ‘goed en fout’ is,  wordt een ‘besmetting’ als snel gezien als ‘foute boel’. 

Dit kan leiden tot een zogenaamd ‘Nocebo’ effect.

Velen van jullie hebben vast wel gehoord van het ‘Placebo’ effect: je geeft iemand een suikerkorrel, zegt dat het een briljant medicijn is, en iemand wordt beter!  Omgekeerd kan ook.

Je krijgt de diagnose COVID-19, je hebt overal gehoord dat dit ‘foute boel’ is, en binnen enkele uren verslechtert je situatie disproportioneel. Iets wat de artsen in Italië nu regelmatig zien gebeuren en niet kunnen verklaren op basis van de kennis die er is over het verloop van een ‘normale’ immuunreactie op een nieuw griepvirus.

Mijn vermoeden is dat er in deze gevallen sprake is van een ‘Nocebo’ reactie, waarbij de stress die de diagnose met zich meebrengt een dusdanige druk veroorzaakt op het immuunsysteem, dat dit niet langer haar werk kan doen. Stress remt je immuun systeem. Elke stress verlagende en regulerende activiteit ondersteunt je lichaam in een gezonde reactie op het virus.

Frisse lucht, wandelen, diepe ademhaling, meditatie, yoga, ontspanning en positieve sociale contacten helpen om stress te verlagen. Doe hier je voordeel mee!

En probeer dus weg te blijven uit ‘oorlogstermen’ als het gaat om je mind-set rondom Corona.

Kijk of het lukt om een neutrale houding aan te nemen, waarin je in het midden laat of Corona ‘goed of slecht’ voor je gaat zijn.

De Natuurlijke Immuunrespons

Het kan helpen om voor jezelf te bedenken wat je met een onbekende bezoeker in je huis zou doen.
Laat je iedereen zo maar binnen? Of maak je eerst even kennis met elkaar? 
En wat als iemand ongevraagd binnenkomt?
Sla je die dood in je keuken? En wat doe je met het lijk dan?
Of is er een elegantere manier om iemand naar buiten te werken?

Ook je lichaam werkt op deze manier.

Het zal altijd eerst proberen om een onbekende bezoeker eerst te leren kennen, en wanneer nodig deze  naar buiten jagen.

Door deuren en ramen wijd open te gooien en een hoop kabaal te maken: braken, diarree, slijm ophoesten, plassen en zweten zijn de manieren van je lichaam om een indringer eruit te werken.
Help je lichaam bij beginnende verkoudheid en griepverschijnselen door:

Hydreren: Veel water te drinken
Laxeren, zorg dat je stoelgang goed doorloopt. Gebruik hiervoor geen medicatie maar vezelrijke voeding, (gewelde) pruimen, abrikozen, havermout, yoghurt en probiotica.
Zweten, door sport, sauna of een warm bad.
Stomen met kamille en Tijm die beiden bekend staan om hun anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen zodat virussen in je luchtwegen de uitgang vinden of omkomen in de hitte.
– Schrik niet als je moet braken. Houd in de gaten dat je niet teveel vocht en zouten verliest waardoor uitdroging op de loer ligt.
– Een korte periode van vasten kan het lichaam ondersteunen in de natuurlijke immuunrespons, bij het herstel, de aanmaak van cellen én de energiehuishouding in de cellen.
Let wel op dat je niet te verzwakt raakt. Houd dus echt RUST!
Zorg dat wat je eet licht te verteren is. Eet veel groenten en fruit.

Beter worden kost energie

‘Ziek zijn’ is hard werken, beter worden kost energie. Je lichaam maakt deze energie met behulp van de mitochondriën in je cellen. Deze ‘energiefabriekjes’ zijn super centrales die  zichzelf optimaal onderhouden met behulp van de micro-nutriënten en fyto-nutriënten uit je voeding. Ook kent het lichaam eigen cascades waarmee de aanmaak van energie in het lichaam wordt gegarandeerd. Tijdens een fikse griep wordt hier echter veel van gevraagd. Komt het tot een ontstekingsreactie in je longen dan kan de schade aan longcellen ertoe leiden dat er grootschalig onderhoud moet plaatsvinden. Vrije radicalen die ontstaan tijdens een ontstekingsreactie moeten worden weggevangen door anti-oxidanten uit de voeding die je binnenkrijgt. Ook zijn cellen in staat om zelf deze anti-oxidanten aan te maken, een bijzonder proces van ‘zelf-liefde en bescherming’.

Overtreft de vraag het aanbod, of zijn de natuurlijke processen aangetast?
Dan kan het lichaam baat hebben bij extra

– Anti-oxidanten
– Fyto-nutrienten die autophagy processen ondersteunen (het repareren van mitochondriën)
– Micro-nutrienten die de cel stimuleren om het eigen, endogene anti-oxidanten systeem te activeren

Leer in deze Video wat dit betekent en wat je nog meer kunt doen om deze processen optimaal te ondersteunen.

Heb je behoefte aan persoonlijk advies op maat, dan is dit nu ook mogelijk via een online verbinding, je komt dan niet bij mij op de praktijk maar maakt vanuit huis contact via beeldbellen. Ik help je graag. 

Positief Gezond 

Meer weten over wat je kunt doen om jouw gezondheid positief te beïnvloeden en zo de regie over gezondheid van lichaam én geest in deze situatie te kunnen behouden? Wil je de informatie in de video omzetten in concrete actie met behulp van een aantal oefeningen?

Meld je dan aan voor de  email serie “Heb Preventief Meer Lief” en ontvang gratis een serie emails:
– Leer meer over  hoe je stress verlaagt én transformeert, plus hoe je gezondheid hierdoor verbetert.
– ontvang downloads, voedingsadviezen, meditaties en ademhalingsoefeningen die je lichaam fit, je longen sterk en je geest positief houden.

Op jouw Gezondheid!