fbpx

Update dd 24 september 2021

Inmiddels zijn we sinds het verschijnen van deze blog begin april 2020 1,5 jaar verder. Graag deel ik met je mijn meest recente inzichten, maar ook de informatie die ik in 2020 met je deelde, omdat deze nog steeds relevant blijkt.

Een groot voordeel van zowel een Westerse als een Oosterse achtergrond hebben in Geneeskunde blijkt voor mij nu, dat ik vanuit het ‘Oosten’ en het ‘Westen’ informatie krijg over het Corona virus, het verloop van de aandoening (zoals geobserveerd in China) en de aanbevelingen die Westerse wetenschappers op basis van onderzoek in Integrative Medicine doen.

Graag deel ik in deze blog de informatie die ik in de afgelopen weken heb ontvangen en de adviezen die ik daaruit heb gedestilleerd mocht je toch besmet raken met het virus.

Uit China (*1) is informatie bekend over het verloop van de aandoening, hier kunnen we dus uit leren wat ons te wachten staat als een Covid-19 besmetting klachten gaat geven. In de Chinese Geneeskunde is het gebruikelijk om iemands pols te voelen en naar de tong te kijken voor aanvullende informatie. Daarom heb ik deze kenmerken toegevoegd aan de beschrijving.

Hoe verloopt een typische besmetting met Corona? 

Fase 1: milde klachten

Beginnende infectie vooral gericht op de longen: met lichte koorts, koude rillingen, spierpijn, vermoeidheid, keelpijn en een bittere smaak in de mond. Droge keel.
De tong is bleek met een dun wit beslag.
De polsslag versneld en drijvend.

Beginnende infectie vooral gericht op de spijsvertering: maag-darm klachten, soms met koorts, spierpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, opgeeblazen gevoel, vermoeidheid.
Bleke tong met wit, plakkerig beslag.
Diepe en langzame of vertraagde pols.

Fase 2: verergering van klachten en behoefte aan behandeling:

In veel gevallen is er nu sprake van koorts (<38,5 C), droge hoest, bittere smaak in de mond, droge keel, vermoeidheid, beklemd gevoel op de borst, misselijkheid met/zonder braken, brijige ontlasting.
De tong is bleek of licht rood, met een wit vettig beslag.
De pols is drijvend en zacht.

Fase 3, verdere verergering:

Hoest, wit of geel sputum, dik slijm, beklemd gevoel op de borst, kortademigheid, opgezette maag, misselijkheid, opgeblazen darmen, verlies van eetlust, losse ontlasting.
De tong is bleek of rood en heeft een wit, vettig beslag.
De pols is drijvend en zacht of zwak.

Zijn de longen ernstiger aangedaan dan ziet men:
Hoge koorts (> 38 C ), hoest met geel sputum, beklemd gevoel op de borst, kortademigheid, hijgen, piepende ademhaling bij inspanning, opgeblazen buik, obstipatie.
Rode tong met vet geel beslag of een droog beslag.
De pols is snel en glad.

Fase 4: levensbedreigend:

Ernstige ademhalingsproblemen, asfyxie (mechanische ventilatie kan nodig zijn), verlies van bewustzijn, rusteloosheid, zweterige en koude handen en voeten.
Een donker paarse tong met een dik of droog beslag.
De pols is groot, drijvend, zonder ‘wortel’.

In deze video deel ik een aantal simpele Acupressuur punten die je zelf kunt masseren.  
Voor sterkere longen, een open hart en een gezond immuunsysteem.

Waar kunnen we mee beginnen als we niet ziek willen worden of vermoeden te maken te hebben met een Corona besmetting?

Een integrale aanpak voor Corona zoals voorgesteld door de artsen van de School of Integrative Medicine in Arizona,  is gebaseerd op ‘in vitro’ studies (studies in laboratoria). *2

Collega Simone Ardesch van de Amsterdam School of Integrative Medicine beschrijft dit in maart 2019 als volgt:

“ Op dit moment zijn er geen wetenschappelijke onderbouwde behandelingen tegen COVID-19. Echter kan het wel nuttig zijn gebruik te maken van ‘in-vitro-evidence’, kennis die we hebben over het virus en data van soortgelijke virussen.
De pathogenese van COVID-19 is complex. We weten inmiddels dat het ziektebeeld dat optreedt (inclusief het ‘acute respiratory distress  syndrome’) een gevolg is van de activatie van ‘cytoplasmic NLRP3 inflammasome’ door het virus. Dit inflammasome in geactiveerde macrofagen en Th1 immuuncellen geeft pro-inflammatoire cytokines af. Dit betreft voornamelijk het vrijkomen van IL-1B and IL18, wat vervolgens leidt tot de symptomen. Met behulp van de kennis over dit onderliggende mechanisme zijn de behandelopties, die ik vandaag met jullie deel, opgesteld. Uiteraard komt dit bovenop de hygiene-maatregelen en de adviezen met betrekking tot ‘physical distancing’”

Wat betekent dit in ‘leken – taal’?

Ieder van ons heeft een immuunsysteem. Op het moment dat een virus weet door te dringen in ons lichaam, voorbij de eerste beschermings-linie bestaande uit huid en slijmvliezen, ontmoet het onze poortwachter immuuncellen, macrofagen genaamd. Deze immuuncellen zijn als grenswachters; de bewakers van onze gezondheid.
Bij de ontmoeting van dit ‘onbekende’ virus stuurt het lichaam al snel extra ‘verkenners’ af op de bezoeker om deze beter te leren kennen. Over het algemeen is ons immuunsysteem niet al te vriendelijk voor onbekende indringers en zal met ‘special forces’ proberen de indringer weg te sturen of om te leggen. Hierbij maken deze cellen gebruik van ‘infammasomes’, speciaal afweer-geschut dat speciale munitie gebruikt (cytokines) in een poging het virus onschadelijk te maken. Deze ‘munitie’ kan een fikse ontstekingsreactie geven in het lichaam.
Als dit in de longen gebeurt noem je dit een ‘long-ontsteking’. In deze Blog geef ik verdere uitleg en hoe onze houding ten opzicht van het virus deze immuunreacties verder kan beïnvloeden.

Natuurlijk is het de bedoeling dat dit proces ertoe leidt dat het virus bij voorkeur vertrekt, en anders het onderspit delft ten gevolge van deze chemische reacties. Of anders wel door de koorts die erdoor wordt veroorzaakt.
Het kan ook zijn dat in sommige lichamen er helemaal geen heftige reactie optreedt, het lichaam weet het virus dan vrij makkelijk te integreren.Mogelijk door de aanmaak van de juiste anti-lichamen, waardoor het lichaam het virus niet langer zal aanvallen.
Als de reactie echter uit de hand loopt kunnen ergere symptomen ontstaan, zoals hierboven omschreven onder Fase 3 en 4 van het ziekte verloop.

Sommige kruiden, vitaminen en voedingsmiddelen ondersteunen de aanmaak van Cytokines. In een eerste fase van de aandoening kan dit helpend zijn, maar als je eenmaal ziek bent weten we niet of het blijven gebruiken van deze middelen de situatie kan verergeren.

Daarom is het advies om bij besmetting en ziekteverschijnselen terughoudend te zijn met het gebruik van

Vitamine D suppletie
Vlierbessen extract,
Larix boom extract,
Polysachariden uit Medicinale Paddestoelen
Echinacea angustifolia and E. purpurea

Deze middelen kunnen wel gebruikt worden in het eerste stadium, bij milde klachten of als voorzorg maatregel! Ze zijn ook zeer waardevol bij het bestrijden van de normale ‘griep’.

Bekijk ook dit protocol dat is opgesteld op basis van 1,5 jaar ervaring met het voorkomen van Covid-19. *5

Deze combinatie van supplementen adviseer ik voor de komende herfst

De volgende adviezen kunnen gedurende het gehele ziekteverloop van pas komen en de natuurlijke immuunreactie verder ondersteunen:

Kruiden / Planten

Allium sativum – Knoflook
Quercetin – Anti-oxidant /Flavonoide
Astragalus membranaceus
Full mycelium paddenstoelen extract
Mentha piperita – Pepermunt
Andrographis paniculata – Bitterspitje

Vind ook een overzicht van kruiden en hun betekenis die in Nederland groeien en gebruikt kunnen worden bij preventie en behandeling van vroege griep verschijnselen.

Zink
Vitamine A (met opmerkzaamheid, zie de aanwijzingen in het artikel)
Vitamin C 500 – 3000mg per dag, met een verhoging van de dosis bij griepverschijnselen.

Slaap minimaal 7 uur per nacht

Melatonine, beperk het gebruik van beeldschermen vanaf 20:30u in de avond. Zorg met name voor kinderen dat beeldschermgebruik per dag beperkt wordt tot maximaal 3 uur, en geen beeldschermen meer na 18u in de avond.
Voldoende daglicht en zonlicht helpen een natuurlijk melatonine ritme in het lichaam te ondersteunen.

Frisse lucht en Zonlicht
Ten tijde van de Spaanse Griep was het gebruikelijk om patiënten te verplegen in de buitenlucht zodat zij zo veel mogelijk zonlicht kregen. Dit is met name in de herstelfase van belang. Is het lichaam ernstig ziek dan kan fel zonlicht te vermoeiend zijn, ook wordt de aanmaak van Vitamine D versterkt onder invloed van zonlicht. Hiervan is bekend dat het cytokine reacties kan stimuleren wat bij een heftige immuunreactie niet wenselijk is. Meestal heb je ook geen zin om in de volle zon te gaan zitten op het moment dat je hoge koorts hebt, dus zo regelt het lichaam dit zelf ook.

Met dit protocol kun je inzicht krijgen in de stappen die je zelf kunt zetten nadat een positieve besmetting is vastgesteld. *6

 

De mogelijkheden van Acupunctuur en Kruiden gezien vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde

 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat in China met behulp van interventies uit de Traditionele Chinese Geneeskunde goede resultaten zijn geboekt bij de behandeling van vroege en milde infecties met COVID-19. (*1 , *3 en *4)

“Treatment practice of COVID-19 showed that early intervention of TCM is important way to improve cure rate, shorten the course of disease, delay disease progression and reduce mortality rate. Furthermore, the reason why TCM works is not only to inhibit the virus, but might block the infection, regulate the immune response, cut off the inflammatory storm, and promote the repair of the body. “

Een integrale benadering van deze pandemie kan bijdragen aan een versneld bewustzijn over de mogelijkheden en kansen voor samenwerking tussen de verschillende medische disciplines in de wereld. Een nieuw paradigma in de gezondheidszorg legt meer nadruk op de kansen die er zijn voor preventie, gezonde zelfzorg, leefstijlgeneeskunde en healing.
Als meer mensen zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen en praktische handvatten hebben waarmee zij een vroege infectie kunnen behandelen, dan kunnen we samen een ernstig verloop hopelijk voorkomen. Zo blijven er meer bedden vrij voor de ernstige gevallen!

Juist door de heldere uitleg in de Chinese Literatuur (van nu en duizenden jaren terug!) over het verloop van een ‘epidemische infectie’ kunnen artsen in de ‘westerse wereld’ zich beter voorbereiden op wat er komen gaat. Als wij allen bereid zijn de ogen te openen, en op een andere manier te gaan kijken. Met de ogen van ons hart, vanuit verbinding met elkaar.

“There is more to see than meets the eye”

Heb je vroege verschijnselen?
Bekijk dan de mogelijkheden voor een acupunctuur behandeling bij jou in de buurt. Sommige acupuncturisten zijn bereid om je te helpen, en anderen kunnen via een online verbinding tips geven voor acupressuur oefeningen, massage en voedingsadviezen.
Voor het maken van een afspraak bij mij, bekijk hier mijn agenda.

Ben je een (huis)arts en wil je in contact komen met acupuncturisten bij jou in de buurt?
Check dan de website van de NVA of neem contact met me op.

Wil je advies op maat met betrekking tot voeding, supplementen, kruiden, acupressuur oefeningen, ademhaling en stress reductie oefeningen of  emotionele ondersteuning? Maak dan een afspraak.

Na Vaccinatie 

Heb je inmiddels een vaccinatie ontvangen (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Janssen) en wil je jouw lichaam ondersteunen in de natuurlijke reactie en ontgifting die optreed na een injectie? Volg dan de aanwijzingen in dit protocol.

 

Positief Gezond

Meer weten over wat je kunt doen om jouw gezondheid positief te beïnvloeden en zo de regie over gezondheid van lichaam én geest in deze situatie te kunnen behouden? Wil je de informatie in de video omzetten in concrete actie met behulp van een aantal oefeningen?

Meld je dan aan voor de  email serie “Heb Preventief Meer Lief” en ontvang gratis een serie emails:
– Leer meer over  hoe je stress verlaagt én transformeert, plus hoe je gezondheid hierdoor verbetert.
– ontvang downloads, voedingsadviezen, meditaties en ademhalingsoefeningen die je lichaam fit, je longen sterk en je geest positief houden.

Op jouw Gezondheid!

 

Bronnen:
*1 
Journal of Chinese Medicine | Issue123 | June 2020
Acupuncture in the Treatment of COVID-19: An Exploratory Study
Peilin Sun & Wen Sheng Zhou

*2
Integrative Considerations during the COVID-19 pandemic March 18, 2020
Amsterdam School of Integrative Medicine

*3
 Exploration of pathogenesis and treatment with TCM for Novel Coronary virus pneumonia  – Peilin Sun

*4
Pharmacological Research Volume 155, May 2020, 10474
Traditional Chinese medicine for COVID-19 treatment

*5
https://vladimirzelenkomd.com/prophylaxis-protocol/

*6
https://vladimirzelenkomd.com/treatment-protocol/